Blessures

Wandelen is leuk, maar de kans bestaat altijd dat er een blessure opgelopen kan worden. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je dan niets meer kan. In de meeste gevallen kan je hier zelf wat aan doen. Raadpleeg bij twijfel en/of langdurige klachten altijd uw huisarts. Hieronder hebben wij de meest voorkomende problematiek vermeld, die bij wandelen voor kan komen.

Blaren

Blaren ontstaan door teveel wrijving en druk op de huid. Er vormt zich een blaas met vocht tussen beide huidlagen

Behandeling

Het beste is de blaar te laten uitdrogen en eventueel bij teveel hinder deze afplakken met een pleister of pleistertape. Doorprikken kan ook.

Preventie

Loop nieuwe schoenen geleidelijk in. Gebruik goede wandelsokken. U kunt de gevoelige plekken afplakken met tape of insmeren met vaseline of  een ander geëigend middel. De wrijving kun je ook beperken door het gebruik van talkpoeder. Zorg voor droge voeten.

Eelt

Eelt vormt zich op de hiel, onder de bal van de voet en aan de zijkant van de grote teen. Op deze plaatsen kunnen door wrijving blaren ontstaan.

Behandeling

Het eelt kan verwijderd worden met een puimsteen of een eeltvijl. Na het douchen of baden is het meest geschikte moment.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan meerdere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:

 • Teveel koffie of alcoholische dranken.
  Deze dranken onttrekken vocht aan je lichaam en dus ook aan je hersenen.
 • Een zonnesteek.
  Gebruik een pet of hoed. Probeer ook, waar mogelijk, in de schaduw te lopen.
 • Te weinig water gedronken.
  Drink per uur 1 liter water (afhankelijk van het weer).
 • Spanningshoofdpijn.
  Stel niet te hoge eisen aan jezelf.

Spierpijn

Spierpijn is te voorkomen door een goed trainingsschema. Als U spierpijn krijgt tijdens een wandeling, verlaag dan het wandeltempo. Neem langere rustpauzes en eet extra.
Doe altijd een Warming-up en Cooling-down.

Zout tekort

Zouttekort kan vooral voorkomen tijdens meerdaagse tochten bij zeer warm weer. De symptomen van zout tekort zijn uitgeputte benen en algemene zwakte.

Preventie

Zout tekort is te voorkomen door zoute drop te eten of het eten van chips of een kop bouillon te drinken. Neem niet teveel zout, omdat zout weer vocht aan het lichaam onttrekt.

Tekenbeet

Via een tekenbeet kan de ziekte van Lyme worden overgebracht. Deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben. Het is daarom noodzakelijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dit voorzichtig.

Er zijn speciale tekenpincetten verkrijgbaar. Na het verwijderen de huid ontsmetten met alcohol.
Even langs de huisarts gaan is verstandig