Najaarswandeling – 2022

De najaarswandeling dit jaar is niet onopgemerkt gebleven. De lokale krant van Etten-Leur “De Bode” heeft uitgebreid aandacht besteed aan onze vereniging. En waarom ook niet, want de Losse Feeter is een vereniging waar onze leden trots op zijn. Dit bleek ook weer aan alle tevreden wandelaars die 8 oktober hebben meegelopen. Het weer was prachtig, er was muziek op de tussenpost en de koffie stond klaar. Genoeg ingrediënten om er een mooie wandeldag van te maken. 

Hieronder vind je het artikel uit De Bode geschreven door Krijn ten Hove.
Voor de leesbaarheid is de tekst uit de afbeelding onderaan nogmaals weergegeven.

De bedrijvigheid is al vroeg gestart op de zaterdagmorgen waarop één van de 3 jaarlijkse wandelevenementen van De Losse Feeter wordt gehouden. Voorzitter Ad van Opstal en bestuurslid Raymond van Dijk zijn al druk bezig als we binnenkomen. “Normaal wandelen er op zo’n dag rond de 400 mensen op onze routes, die variëren van 10 tot 30 kilometer”, vertelt Raymond ons bij de ontvangst.

De Losse Feeter bestaat sinds 2004 en kent rond de 160 leden waarvan vele meerdere dagen met elkaar wandelen. “Het succes van de vereniging zit in het sociale aspect”, zegt Ad, “Aan elke wandeling zit een moment vast om even met elkaar een kop koffie te drinken, terwijl ook onder het wandelen volop met elkaar gesproken kan worden. Maar daarnaast zorgen we voor andere leuke dingen voor de leden zoals de twee busreizen die we per jaar organiseren. Dan gaan we met elkaar gezellig een dag weg, uiteraard wandelen maar ook met ruimte voor een een kop koffie op een terras, misschien wat winkelen of andere leuke dingen doen.”

De vereniging is er voor alle leeftijden. Raymond: “We hebben mensen van 80 jaar en ouder die nog meerdere keren per week wandelen maar ook mensen van de rond de 40 doen mee. Wandelen is een
leuke bezigheid en goed voor de fitheid en je gezondheid.”

Met 5 wandelingen per week en hun herkenbare rode wandeljassen zal iedereen in Etten-Leur de vereniging herkennen of op zijn minst ooit
wel hebben zien lopen.

Eén van de vroege vogels die aanwezig is om mee te wandelen is Fred Wijman. Fred heeft een beperking die ligt in het Autismespectrum. “Wandelen zorgt voor ontspanning, Ik wordt er rustig van, daarnaast geeft het een voldaan gevoel na afloop van de wandeling dat je het weer hebt volgehouden”, geeft hij aan.

Fred, die al 11 jaar lid is van de vereniging, wandelt regelmatig mee. Zaterdag gaat hij voor de 20 kilometer. Indien nodig, wanneer de startplaats van de wandeling moeilijker bereikbaar is voor hem, wordt hij opgehaald en naar de startplaats toegebracht.

“Het fijne van samen wandelen is dat je elkaar kan helpen. Ik heb een slecht oriëntatie vermogen en als je dan alleen loopt dan zou je kunnen verdwalen. En dat geeft druk en angst om verkeerd te lopen. In de groep is dat niet mogelijk omdat iedereen elkaar helpt en in de gaten houdt.” Daarnaast merkt hij op dat het meelopen in de groep ook gezellig is. “Iedereen wandelt met iedereen en praat met elkaar”

Sport en bewegen is belangrijk voor Fred. “Ik loop 1 keer week hard en wandel dagelijks minimaal een half uur en fiets veel. Een half uur bewegen is gezond dus hou ik me daar zoveel als mogelijk aan. En ik wandel twee keer per week met de vereniging.”

Ze had graag meegelopen, Jo van Halteren, maar als gevolg van een knieoperatie zit dat er niet in. Want wandelen is toch wel een hobby. “In het voorjaar heb ik nog 860 kilometer gelopen naar Santiago de Compostella, dus ja ik vind het wel leuk.” Maar zaterdag draagt ze als vrijwilliger bij de aanmeldtafel bij aan een leuke wandeldag voor de andere leden en belangstellenden die mee willen lopen.

Toen ze enkele jaren terug in Etten-Leur kwamen wonen besloten zij en haar man om direct lid te worden van enkele verenigingen “Omdat dat samen makkelijker is dan wanneer je, als de ander iets overkomt, alleen bent. En zo zijn we ook bij de Losse Feeter terecht gekomen.” Een leuke vereniging zegt ze er snel bij: “Het is gezellig, leuk om mensen te ontmoeten en leren kennen, je bent lekker bezig en wat zo lekker is dat je tijdens het wandelen je hoofd kan leegmaken. Bijna ieder weekend lopen we wel mee. Nu dus even niet, maar zal blij zijn als ik straks weer mee kan doen.”

Een vereniging bestaat bij de gratie van vrijwilligers en ook in die rol maakt Jo zich dienstbaar aan de vereniging. “Als je als groep loopt heb je ook goede begeleiding nodig om het veilig te houden. Zo heeft elke wandelgroep een voorloper, een achterloper en een middenloper. Op een ledenvergadering stelde mijn man mij voor als voorloper. Dit hadden we niet besproken maar ik vond en vind het leuk om te doen”